Het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (vroeger de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden genoemd) is een tegemoetkoming die je kan ontvangen als je 65 jaar of ouder bent én als je zelfredzaamheid beperkt is.
Voorwaarden
- Een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood kan je ten vroegste op de dag van je 65ste verjaardag aanvragen.
- Je handicap moet erkend worden door de artsen van de Directie-generaal Personen met een Handicap. Je moet minstens 7 punten behalen op de schaal van zelfredzaamheid (deze schaal geeft de invloed van je handicap op het dagelijkse leven weer). Dat wil zeggen dat je moeilijkheden ondervindt bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals:
-
- verplaatsen
- eten bereiden en opeten
- verzorgen en aankleden
- de woning onderhouden en huishoudelijke activiteiten doen
- gevaar inschatten en vermijden
- contacten onderhouden met andere personen
-
- Je moet aangesloten zijn bij een zorgkas in het kader van de Vlaamse Sociale Bescherming. Je moet ook alle zorgpremies betaald hebben. Indien dat niet het geval is, worden de achterstallige premies afgehouden van het zorgbudget.
- Je moet de laatste 5 jaar ononderbroken in Vlaanderen en/of Brussel wonen, ofwel ononderbroken sociaal verzekerd zijn in een lidstaat van de Europese Unie (EU) of in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EER), of een combinatie van beide voorwaarden.
- Het inkomen van jezelf en je partner mag bepaalde grenzen niet overschrijden.
Procedure
De zorgkas gaat na of je recht hebt op het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood. Indien nodig, wordt er bijkomende financiële of administratieve informatie opgevraagd.
Er wordt ook een evaluatie van je handicap aangevraagd bij de Directie-generaal Personen met een Handicap. Die zal medische informatie opvragen bij je arts of specialist om je handicap te kunnen evalueren. Neem bij voorkeur zelf contact op met je behandelend arts om hem hiervan te verwittigen. Zo weet hij dat hij van de DG Personen met een Handicap bericht mag verwachten
Afhandeling
Je zorgkas brengt je op de hoogte van de beslissing over het zorgbudget. De behandeling van een aanvraag na het online indienen duurt gemiddeld 3 tot 4 maanden.
Bij een goedkeuring van de aanvraag, heb je recht op het zorgbudget vanaf de maand die volgt op de aanvraag. Er wordt met terugwerkende kracht uitbetaald bij een positieve beslissing. De eerste uitbetaling gebeurt in de maand na de beslissing van de zorgkas.
Regelgeving
Naar aanleiding van de 6de staatshervorming valt het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood sinds 1 juli 2014 onder de bevoegdheid van de Vlaamse overheid (afdeling Vlaamse sociale bescherming). De Vlaamse sociale bescherming wordt sinds 1 januari 2017 uitgevoerd door de zorgkas van het ziekenfonds of van de Vlaamse overheid en bevat het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden, het zorgbudget voor mensen met een handicap en het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood.
Meer info
Wanneer je hulp wenst bij het online indienen van een aanvraag voor dit zorgbudget, kan je terecht bij het Zorgloket, waar een maatschappelijk assistent(e) je in alle discretie kan verder helpen.
Je maakt wel best een afspraak zodat er voldoende tijd kan vrijgemaakt worden om de aanvraag in alle rust te bekijken en in te dienen.