Deel deze pagina

Gemeente Gemeente Keerbergen

Voedselveiligheid (FAVV)

Ondernemingen die voedingsmiddelen produceren, verpakken, opslaan, vervoeren of in de handel brengen, moeten een registratie, toelating of erkenning aanvragen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Types

  • Een registratie (bv. kamers met ontbijt, verkoop dranken en/of voorverpakte levensmiddelen met een houdbaarheid van minstens 3 maanden bij kamertemperatuur) betreft een activiteit met een laag risico voor de voedselveiligheid. Een kennisgeving is vereist voordat de registratie wordt verleend.
  • Een toelating (voor horecazaken) heeft betrekking op een activiteit met een middelhoog risico voor de voedselveiligheid. Een administratief onderzoek, en zo nodig een voorafgaand bezoek, is vereist voordat de toelating wordt verleend.
  • Een erkenning betreft een activiteit met een hoog risico voor de voedselveiligheid. Een administratief onderzoek en een voorafgaand bezoek zijn noodzakelijk voordat de erkenning wordt verleend.

Aanvraag

Je kan de vergunning zelf aanvragen via Foodweb of de aanvraag samen met jouw ondernemingsloket invullen. Doe de aanvraag minstens 30 dagen voor de opening van je zaak. Zowel de registraties als de toelatingen moeten in horecazaken op een van buiten zichtbare plaats uitgehangen worden.

Tarief

Je betaalt jaarlijks een heffing aan het FAVV. Het juiste bedrag kan je op de website van het FAVV vinden en wordt berekend op basis van jouw hoofdactiviteit. Je dient de aangifte voor de heffing rechtstreeks in via Foodweb.

Regelgeving

FAVV: Erkenningen, toelatingen en registratie: Wetgeving en omzendbrieven

Meer info

FAVV: FAQ ‘Erkenningen, toelatingen en registraties’