Deel deze pagina

Gemeente Gemeente Keerbergen

Natuurbeheersplan

Het natuurbeheerplan “Piervenbos en Geboortebos” , is goedgekeurd voor een oppervlakte van 5,86 ha en voor een periode van 24 jaar. Je kan het plan hieronder goedkeuren

Beheerswerken in het Piervensbos

Op naar een sterker en diverser bos

Bomen kappen om een sterker en gevarieerder bos te krijgen, klinkt misschien tegenstrijdig maar het geeft de kans aan de juiste bomen om verder te groeien.

Daarnaast willen we het nog toegankelijker en veiliger krijgen. Zo kan iedereen ervan genieten, vandaag en ook de volgendegeneraties.

 

Het Piervensbos is een bos en zal dat ook altijd blijven!

Uitdunnen of bomen kappen is nodig maar het blijft een bos waar iedereen gaat van kunnen genieten.

 

Kappingen volgens het beheerplan

Een woordje uitleg: Tijdens de vorige eeuw zijn er op verschillende tijdstippen bomen geplant: op vele plekken één boomsoort van dezelfde leeftijd. Vaak uitheemse soorten die weinig dieren en insecten huisvesten. Dat noemen we monotone bossen. Ze zijn gevoelig voor ziektes en plagen, stormen en droogte. We willen ze stap voor stap laten evolueren naar gemengde bossen met inheemse soorten. Op die manier zorgen ze voor meer biodiversiteit en wordt het bos weerbaarder, bijvoorbeeld tegen de klimaatveranderingen.

Daarom kappen we uitgekozen bomen, om zo bomen met meer potentieel groeikansen te geven, met meer licht en ruimte.

 

Het bos verjongt

Op plaatsen waar alle bomen gekapt worden, zullen we nieuwe bomen planten of zal het bos ook spontaan verjongen: zaadjes van grote moederbomen ontkiemen en de sterkste boompjes groeien daaruit verder door. De beste bomen laten we op termijn helemaal doorgroeien. Zo geven we zelf ook meer groeikansen aan meerdere bomen.

Op weg naar beter

Uiteraard begrijpen we jullie bezorgdheid. Het is een ingreep die in het begin lijkt op een ravage. Maar we zijn ervan overtuigd dat op deze manier, op termijn, het bos nog mooier en diverser zal worden.

Binnen enkele jaren groeit er een robuust bos met meer variatie, meer veerkracht en vooral meer biodiversiteit!