Deel deze pagina

Gemeente Gemeente Keerbergen

Een gewond of dood dier langs de weg?

Een aangereden hond langs de weg? Of een wild dier dat gewond raakte? Wat doe je daarmee? Eerst en vooral de situatie inschatten. Als het dier een gevaar voor de veiligheid vormt, contacteer je best meteen de politie via het noodnummer 101.

Is er geen gevaar voor de veiligheid? Dan kan je zelf ingrijpen. Maar doe dat nooit met je blote handen. Daar kan je ziek van worden. Een gewond dier kan bovendien fel uithalen en je verwonden.

Leeft het dier nog maar is het ziek of gewond?

Als het om een huisdier gaat, contacteer je best de lokale politie. Die vindt het baasje wel terug. Is het een noodlijdend wild dier zoals een konijn, vos, ree of een vogel? Dan mag je het Wildlife Taxi Team contacteren of het dier naar erkend vogelopvangcentrum brengen. Elke provincie heeft er eentje, in Vlaams-Brabant is dat het Vogelopvangcentrum Malderen.

Is het dier dood?

Is het een wild dier, verwittig dan het meldpunt Wegen Vlaanderen via het nummer 1700 of online via meldpuntwegen.be. Als het om een kleinere gemeenteweg gaat, kan je ook de gemeente verwittigen. 

Een dode hond of kat? Dan verwittig je best de gemeente. Die kan de eigenaar dan inlichten.

Uitzonderingen

Enkele speciale gevallen

  • Een dode marterachtige - bever, bunzing, das … - of wolf? Neem dan contact op met het Marternetwerk dat het dier zal onderzoeken. Zie www.inbo.be/marternetwerk.
  • Als je een dode roofvogel vindt en je vermoedt kwaad opzet, laat de vogel dan liggen en meld het bij de Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos. Zie www.natuurenbos.be/natuurinspectie.
  • In Wallonië is de Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij everzwijnen. Meld een dood of ziek everzwijn altijd bij het erkende vogelopvangcentrum.

Meer info

Nuttige gegevens

Meldpunt Wegen Vlaanderen: 1700 of meldpuntwegen.be

 

Vogelopvangcentrum Malderen

Boeksheide 51

1840 Malderen

www.vogelopvangcentrum-malderen.be

052-33 64 10, voc.malderen@gmail.com

 

Wildlife Taxi Team: 03-331 97 00