Deel deze pagina

Gemeente Gemeente Keerbergen

MyBike, het platform voor fietsregistratie.

Fietsen is helemaal in. En dat mag niet verbazen. Het is goed voor het milieu en onze gezondheid, het verbetert de leefbaarheid van onze gemeente, en het geeft een boost aan de lokale economie.

Helaas, nog te vaak worden fietsen gestolen. En dat zet een domper op het gebruik van de fiets. Met het fietsregistratieplatform MyBike willen we een halt toeroepen aan fietsdiefstal. Iedereen in België kan gebruik maken van het nieuwe fietsregistratieplatform. Op dit platform kunnen zowel nieuwe als tweedehandsfietsen geregistreerd worden én het is volledig gratis.

Hoe werkt het?

Stap 1: registreer je fiets op het fietsregistratieplatform mybike.belgium.be.

Stap 2: identificeer je fiets met behulp van de gratis anti-fraude sticker met unieke code die je na registratie per post zal ontvangen. Heb je een sticker ontvangen van de gemeente, kies de optie ‘ik heb al een sticker’ en koppel zo je fiets aan het nummer op de sticker.

Stap 3: plak de sticker op het frame van je fiets. Maak eerst de plek waar de sticker moet komen schoon en vetvrij. Zo ben je zeker dat de sticker goed kleeft.

De sterkte van dit systeem is dat het fietsen koppelt aan de informatie van een geverifieerde eigenaar in een nationale database (via bijvoorbeeld Itsme of eID).

Fietsers die al een gravure of een ander type registratie (serienummer, VeloPass, Bromptonnummer, enz.) hebben, zullen deze gegevens ook kunnen invoeren in hun mybike-account. Dit zal de veiligheid van hun fiets verder verhogen.

Bij de aankoop van een tweedehandsfiets, of wanneer een gestolen fiets gevonden wordt, kan de QR-code op de fiets gescand worden om na te gaan of die gestolen is. De eigenaar kan anoniem worden gecontacteerd.

Meer weten? Bezoek de website mybike.belgium.be.