Deel deze pagina

Gemeente Gemeente Keerbergen

Koeken zingen

De laatste dag van het jaar is voor heel wat kinderen uit Keerbergen en omstreken een absolute topdag! Op 31 december trekken ze immers samen met broers, zussen, vriendjes en vriendinnetjes van deur tot deur om wat lekkers of geld bij elkaar te zingen. ‘Koeken zingen’ heet dat in de volksmond, een traditie die al tientallen jaren bestaat en waar vele kinderen nog steeds met fonkelende oogjes naar uitkijken.

Enkele populaire liedjes die dan door de straten klinken:

Oudjaar, nieuwjaar
Twee koeken is een paar
‘k Wens u ’n gelukkig nieuwjaar!

Nieuwjaarke zoete
Een varken heeft vier voeten
Vier voeten en een staart
Is dat dan geen koekske waard?

TIP: Weet je niet hoe je ze zingen moet? Geen nood! Enkele geoefende zangertjes zongen deze en nog een paar andere leuke liedjes in. Klik hier om ze te beluisteren.

Voor wie?

Alle kinderen kunnen onder begeleiding van hun (groot)ouders op pad. Koeken zingen is natuurlijk nóg leuker als je 't met broers, zussen, vriendjes of vriendinnetjes doet!

Wat meebrengen

Koeken zingen doe je zo!

De zangertjes:

  • Hebben warme kleren en een zak nodig om hun buit in te verzamelen. Een plastic tas volstaat, maar veel leuker zijn zelfgemaakte stoffen exemplaren of de enige echte ‘koeken zingen’-zak. Die laatste kan je voor €3 per stuk aankopen in GC Den Bussel en het gemeentehuis. Kindjes die in Keerbergen naar school gaan en in het tweede kleuterklasje zitten, krijgen de zak gratis via de klas.
  • Moeten minstens één liedje inoefenen. Om je te helpen, zongen enkele Keerbergse kinderen de liedjes in. Je vindt ze hier.
  • Gaan op 31 december op pad (vooral in de voormiddag), stoppen bij elke deur en zingen daar het ingeoefende liedje uit volle borst. In ruil krijgen ze lekkers.
  • Kunnen tijdens hun tocht aan de kerktoren halt houden bij het kraampje van de jeugdraad. Zij delen immers gratis warme chocomelk en lekkers uit!

 De uitdelers:

  • Voorzien iets lekkers om uit te delen aan de zingende kindjes. Koeken, snoep, fruit, … alles is toegestaan! TIP: Niet thuis? Dan wordt er al wel eens een mandje met lekkers voor de deur gezet zodat de zangertjes zichzelf kunnen bedienen. Mama en papa letten er wel op dat er gezongen wordt.
  • Hangen de poster ‘zangertjes welkom’ op een zichtbare plaats. Je vindt deze poster in het midden van de december-editie van het gemeentelijk infoblad Keerinfo. Gemist? Je kan de poster ook downloaden onderaan deze pagina en zelf uitprinten of een exemplaartje ophalen in GC Den Bussel zo lang de voorraad strekt.
  • Kunnen een briefje ophangen met de tekst ‘eerst bellen, dan zingen’ om er zeker van te zijn dat alle zangertjes gehoord worden.
  • Noteren achteraf best hoeveel kindjes er aan de deur geweest zijn. Zo weet je volgend jaar precies hoeveel lekkers je ongeveer moet voorzien!

Meer info

Alle actuele info omtrent Koeken zingen vind je via het Facebookevenement.

Ga jij op 31 december op pad? Deel je foto's, filmpjes en liedjesteksten dan met de #koekenzingen.