Deel deze pagina

Gemeente Gemeente Keerbergen

Begeleiding zwangerschap en bevalling

Wanneer je zwanger bent, of wanneer je pas bevallen bent, is het belangrijk om je medisch te laten opvolgen en je goed te laten ondersteunen. Misschien weet je niet altijd even goed waar je terecht kan of wat nu het verschil is tussen de opvolging door een vroedvrouw of een (huis)arts. We geven je graag wat meer info.

Vroedvrouw 

Wat?

Bij een vroedvrouw kan je terecht voor begeleiding en advies tijdens de zwangerschap en na de bevalling, zelfs tot een jaar na je bevalling. Een vroedvrouw volgt de groei en ontwikkeling van je kindje op, ondersteunt je bij de borstvoeding en bij je eerste stappen als mama (en papa).

Maar ook voor geboorteplanning of bij een miskraam kan je bij hen terecht.

Hoe en wanneer aanvragen?

Via de Vlaamse beroepsorganisatie van vroedvrouwen kan je op zoek gaan naar een vroedvrouw bij jou in de buurt.

Wist je dat er in Keerbergen heel wat vroedvrouwen klaar staan om jou te ondersteunen?

Wil je graag een afspraak tijdens je zwangerschap? Dan neem je best zo snel mogelijk contact op. Of ten laatste 4 weken voor de voorziene geboortedatum.

Wil je pas een afspraak na je bevalling? Neem dan ten laatste contact op voor je het ziekenhuis verlaat.

Prijs?

Een geconventioneerde vroedvrouw (dit is een vroedvrouw die akkoord is gegaan met de afspraken van de mutualiteit betreffende de prijs) rekent wettelijk bepaalde tarieven aan. De meeste mutualiteiten en hospitalisatieverzekeringen betalen hier ook een deel van terug.

Huisarts of gynaecoloog

Wat?

Voor de medische begeleiding van je zwangerschap kan je ook terecht bij je huisarts of een gynaecoloog. Je kan er voor kiezen om een aantal consulten bij een gynaecoloog te doen en een aantal consulten bij je huisarts of vroedvrouw.

Hoe aanvragen?

Neem hiervoor contact op met je huisarts.

Ben je op zoek naar een gynaecoloog? Contacteer dan het ziekenhuis van jouw voorkeur voor de bevalling.

Prijs?

Je betaalt een consultatie volgens de wettelijk geldende tarieven indien de arts het tarievenakkoord met de ziekenfondsen heeft aanvaard. 

Kind en Gezin

Wat?

Kind en Gezin biedt alle gezinnen met kinderen van 0 tot 3 jaar ondersteuning en medische opvolging aan. Maar wist je dat ook voor de geboorte een verpleegkundige of gezinsondersteuner al op huisbezoek kan komen? Zij kunnen je dan administratieve, persoonlijke, financiële,… hulp bieden en je wegwijs maken in de gezondheidszorg.

Hoe aanvragen?

Een contact met Kind en Gezin aanvragen, kan je via de Kind en Gezin lijn: 078/150.100
Of via chat: kindengezin

Prijs?

Gratis