Deel deze pagina

Gemeente Gemeente Keerbergen

Meer

 In 1911 liet een zekere meneer Goelens (eigenaar meerdere gronden op de Grote Heide en de Piervenshoek) een soort “kiosk” bouwen op de Grote Heide aan de oude Heihoeve, ook wel eens Ceulemanshoeve genaamd. De stoomtram Mechelen-Aarschot kreeg een halte aan de Heihoeve, menige stedelingen zochten aldaar rust en verpozing om ’s avonds alweer tevreden huiswaarts te keren. Wereldoorlog I remde deze exploitatie volledig af. Na de oorlog stelde hij een verkavelingsplan op en werden verschillende wegen aangelegd. Via reclame op radio en in de krant werd Keerbergen gepromoot, elke zondag werden speciale bussen Brussel-Keerbergen ingelegd die ’s avonds terugkeerde naar de stad. De zaak was aan het rollen: de grondloten gingen vlot van de hand.
In 1933 werd de Heihoeve herschapen tot café-restaurant met een groot terras en werd er een vliegveld aangelegd. Luchtdopen en vliegstoeltjes waren een grote aantrekkingspool. 

In 1962 verdwenen de hoeve en het vliegveld en werd op deze plaats een langwerpig meer aangelegd. De gronden rond het meer werden verkaveld en verkocht. Er staan heel wat luxueuze villa’s te bewonderen. Het zicht op het meer is vandaag bijna volledig verdwenen. De volledige toer rond het meer bedraagt 5 km. 

Aan het De Marcken De Mercken Plein kan u even uitrusten op een bank en een glimp opvangen van het meer.