Deel deze pagina

Gemeente Gemeente Keerbergen

Kind- en jeugdvriendelijk Keerbergen

Kinderrecht #04: Uitvoeren van de Kinderrechten.

Het beleid in Keerbergen ondergaat op dit moment een grondige doorlichting. Keerbergen wil immers een echte kind- en jeugdvriendelijke gemeente worden en doorloopt daarom een traject van een tweetal jaren dat bestaat uit drie fasen. In 2024 hoopt Keerbergen het label 'Kindvriendelijke gemeente' te behalen. Dat houdt in dat Keerbergen zich ertoe verbindt de rechten van het kind te realiseren en te implementeren doorheen alle beleidsdomeinen.

Het traject 'Kindvriendelijke Gemeente' bestaat uit deze drie fasen:

  1. Onderzoeken hoe kindvriendelijk onze gemeente op dit moment is (dec '21 - sep '22) 
  2. Onderzoeken hoe kinderen en jongeren onze gemeente beleven (okt '22 - mrt '23)
  3. Bepalen van de doelen die we willen bereiken en hoe we dat zullen aanpakken (apr '23 - jun '23)

Het traject bevindt zich op dit moment in fase 2: het belevingsonderzoek. In deze fase proberen we via tal van gesprekken met kinderen en jongeren te achterhalen hoe zij invulling geven aan de grootste uitdagingen die uit fase 1 naar voren zijn gekomen, zijnde:

  1. Kinderen en jongeren kennen en maken gebruik van veilig bereikbare ontmoetingsplekken waar ze zich goed en welkom voelen;
  2. Kinderen en jongeren weten bij wie ze terecht kunnen met al hun vragen en maken gebruik van het aanbod zonder drempels te ervaren;
  3. De gemeente is een open boek en kinderen en jongeren mogen mee het verhaal schrijven.

Meer weten over deze prioritaire thema's en/of alle resultaten uit de eerste fase van het traject? Download dan onderaan deze pagina het volledige tussentijdse rapport van fase 1.

Na het afronden van de derde fase (visie + strategie) stelt de stuurgroep een portfolio samen dat in februari 2024 wordt ingediend bij een vakjury. Die vakjury bepaalt dan of Keerbergen zich officieel een kindvriendelijke gemeente mag noemen. Dat wordt net voor de zomer van 2024 bekendgemaakt.

Wil jij graag op de hoogte gehouden worden van de stappen die Keerbergen neemt richting een kindvriendelijke gemeente? Laat dan hier je e-mailadres achter. 

Ben je zelf een jongere uit Keerbergen en wil jij je actief inzetten om de stem van kinderen en jongeren uit Keerbergen dichter bij het bestuur te brengen? Dan is de jeugdraad misschien wel iets voor jou!