Deel deze pagina

Gemeente Gemeente Keerbergen

Kindvriendelijk Keerbergen? Daar gaan we voor!

Het beleid in Keerbergen ondergaat op dit moment een grondige doorlichting. Keerbergen wil immers een echte kind- en jeugdvriendelijke gemeente worden en doorloopt daarom een traject van zo'n 18 maanden dat bestaat uit drie fasen. In 2024 hoopt Keerbergen het label 'Kindvriendelijke gemeente' te behalen. Dat houdt in dat Keerbergen zich ertoe verbindt de rechten van het kind te realiseren en te implementeren doorheen alle beleidsdomeinen.

Het traject 'Kindvriendelijke Gemeente' bestaat uit deze drie fasen:

  1. Onderzoeken hoe kindvriendelijk onze gemeente op dit moment is (dec '21 - jun '22) 
  2. Onderzoeken hoe kinderen en jongeren onze gemeente beleven (jul '22 - mrt '23)
  3. Bepalen van de doelen die we willen bereiken en hoe we dat zullen aanpakken (apr '23 - jun '23)

Op dit moment zitten we in fase 1. Van 24 januari tot en met 20 februari 2022 konden volwassenen, kinderen en jongeren hun mening geven over de huidige staat van kindvriendelijkheid in Keerbergen door onze online vragenlijst in te vullen. Daarnaast werden er ook al heel wat bestaande gegevens geraadpleegd en opgelijst. Eind mei 2022 organiseren we nog enkele focusgroepen om de resultaten van het onderzoek wat extra duiding te geven. Wil jij graag deelnemen aan de open focusgroep op maandag 23 mei 2022 van 20u tot 22u in GC Den Bussel? Schrijf je dan hier in. 

Na het afronden van de derde fase (visie + strategie) stelt de stuurgroep een portfolio samen dat in februari 2024 wordt ingediend bij een vakjury. Die vakjury bepaalt dan of Keerbergen zich officieel een kindvriendelijke gemeente mag noemen. Dat wordt net voor de zomer van 2024 bekendgemaakt.

Wil jij graag op de hoogte gehouden worden van de stappen die Keerbergen neemt richting een kindvriendelijke gemeente? Laat dan hier je e-mailadres achter. 

Ben je zelf een jongere uit Keerbergen en wil jij je actief inzetten om de stem van kinderen en jongeren uit Keerbergen dichter bij het bestuur te brengen? Dan is de jeugdraad misschien wel iets voor jou!