Deel deze pagina

Gemeente Gemeente Keerbergen

Herbruikbare verf krijgt een nieuw leven

Herbruikbare verf krijgt een nieuw leven

Breng resten van verf naar het recyclagepark

Veel mensen hebben in hun kelder of garage een aantal ongebruikte potten verf staan. Ook de parkwachters stellen vast dat inwoners vaak verfpotten afgeven die nog gevuld zijn met verf die opnieuw kan gebruikt worden. Tot nu werden ze afgevoerd en verbrand op hoge temperatuur. Jaarlijks wordt zo’n 400.000 kg verfafval vernietigd. EcoWerf wil samen met Scherpenheuvel-Zichem, Haacht, Herent, Kortenberg, Tienen en Landen en de Kringwinkels Hageland en SPIT deze verf een nieuw leven geven. Het project loopt 6 maanden. Na een positieve evaluatie kan het uitgebreid worden. OVAM geeft financiële ondersteuning.

Alleen waterhoudende verf

Jij kan – net als de inwoners van 11 andere gemeenten met een DifTar-gewichtspark – op de recyclageparken van Scherpenheuvel-Zichem, Haacht, Herent, Kortenberg, Tienen en Landen terecht met je verfpotten. De parkwachter maakt een selectie en houdt de muurverf op waterbasis apart. De potten mogen niet beschadigd zijn en moeten minstens halfvol zijn. De parkwachters kregen hiervoor een opleiding van de verfindustrie. Zowel herbruikbare als niet-herbruikbare verf, verfresten en -potten worden gratis aanvaard.

De Kringwinkels Hageland en SPIT halen de geselecteerde verf op en controleren de kwaliteit ervan. De verf mag niet uitgedroogd zijn, mag niet bevroren geweest zijn en mag niet gemengd zijn met andere producten. Om deze controle goed te kunnen uitvoeren, kregen ook zij een opleiding van de verfindustrie.

De herbruikbare verf zal vanaf 25 november 2017 worden verkocht aan 3 euro per liter in De Kringwinkel SPIT in Heverlee, Ijzerenmolenstraat en in De Kringwinkel Hageland Tienen, Torsinplaats. Ideaal voor wie een kleine hoeveelheid verf nodig heeft, of over een beperkt budget beschikt, zoals verenigingen die op zoek zijn naar verf voor hun lokalen of voor een lokaal buurtproject.

Op alle andere recyclageparken uitgebaat door EcoWerf – zoals dat in Keerbergen – kunnen inwoners verfresten en -potten gratis aanleveren bij klein gevaarlijk afval. Daar worden ze voorlopig niet uitgesorteerd. De verfpotten worden afgevoerd en verbrand op hoge temperatuur. Als het project gunstig geëvalueerd wordt, kan het uitgebreid worden naar meer recyclageparken.

De adressen en openingsuren van de 6 deelnemende recyclageparken vind je op www.ecowerf.be of via de app Recycle!.

Community RePaint

EcoWerf, de gemeenten en de Kringwinkels werken mee aan het internationale Community RePaint project. Het project heeft geen winstoogmerk. In Groot-Brittannië is de verfindustrie al ruim 20 jaar betrokken bij initiatieven om herbruikbare verven in te zamelen: zo’n half miljoen liter verf wordt hergebruikt voor goede doelen. Informatie hierover is terug te vinden op www.communityrepaint.be