Deel deze pagina

Gemeente Gemeente Keerbergen

Geboortebos

Keerbergen telt 2 geboortebossen. Eentje in de Spuibeekweg (geboortejaren 1997-2009) en eentje in de Dijlestraat (geboortejaren vanaf 2010).

Een woordje uitleg...

In het voorjaar van 1996 wilde Milieugroep Keerbergen in samenwerking met het gemeentebestuur en de lokale verenigingen de aandacht vestigen op het behoud en de ontwikkeling van de Keerbergse natuur. Zo groeide het idee van een jaarlijks weerkerende actie in de vorm van een boomplanting voor de nieuwgeboren kinderen van de gemeente. Zo werd het geboortebos in de Spuibeekweg jaar na jaar dichter bebost. Ieder jaar werden er 24 bomen geplant. Voor iedere maand van ieder jaar: één voor de meisjes en één voor de jongens. 

Voor de kinderen geboren sinds 2010 is er een nieuw geboortebos aangelegd in de Dijlestraat. (Inhuldiging op zondag 18 juni 2017). Het concept van dit geboortebos is de aanplanting van een gemend loofbos en de geboortebomen. Deze geboortebomen zijn de hoogopgaande bomen. De inheemse en streekeigen soorten worden uitgelicht zoals: de zomer-en wintereik, veldesdoorn, zachte berk, zwarte els, haagbeuk, ratelpopulier, ruwe berk, winter-en zomerlinde, schietwilg, gewone es. De aanplanting is verspreid over verschillende jaren.