Deel deze pagina

Gemeente Gemeente Keerbergen

EcoWerf haalt asbest op aan huis

Gepubliceerd op  ma 31 mei 2021
EcoWerf draagt samen met de lokale besturen haar steentje bij om asbest op een veilige en verantwoorde manier te verwijderen en af te voeren. Daarom organiseert EcoWerf met behulp van subsidies van de Vlaamse regering de ophaling van asbest aan huis en de milieuveilige opslag ervan.

Hoe verloopt de aanvraag en ophaling van asbest?

Via het online aanvraagformulier kan je een ophaling aan huis aanvragen. De asbestcoach van EcoWerf neemt vervolgens contact met je op en plant een huisbezoek in, komt ter plaatse de situatie bekijken, geeft informatie over een veilige afbraak en verkoopt het nodige aantal asbestzakken. Op de afgesproken datum komt een ophaalwagen van EcoWerf de abestzakken ophalen en vervoert deze veilig naar de gespecialiseerde verwerker.

De OVAM subsidieert dit project van EcoWerf en betaalt de kosten voor de ophaling en de verwerking. Dankzij die subsidie betaal je als inwoner slechts 30 euro per asbestzak. Voor dit bedrag krijg je 1 asbestzak en 2 setjes persoonlijke beschermingsmiddelen (FFP3-mondmasker, handschoenen, overall), komt de asbestcoach op voorhand ter plaatse langs, komt EcoWerf het asbest aan huis ophalen en zorgt voor de milieuveilige verwerking. Elk gezin kan gebruik maken van maximaal 5 asbestzakken per jaar. Hou er rekening mee dat het aantal aanvragen dat EcoWerf kan behandelen beperkt is en dat het project gedurende 3 jaar loopt. Je kan geen aanvraag doen vóór 17 mei.

Andere mogelijkheden voor grotere volumes

EcoWerf focust hierbij op asbest toegepast in dakbedekking, die beperkt is tot een dakoppervlakte van 150 m².

Voor grotere volumes kan je geen beroep doen op de ophaling aan huis via EcoWerf. Je contacteert daarvoor best een private asbestophaler of -verwijderaar. Het blijft ook steeds mogelijk om gebonden asbest af te leveren op het EcoWerf-recyclagepark. In dat geval dien je op voorhand een afspraak te maken via https://ecowerf.mijnrecyclagepark.be. Het is verplicht om je asbest op het recyclagepark verpakt aan te leveren in doorzichtige plastic folie van minstens 0,1 mm.

Op de website van ecowerf vind je alle informatie over de ophaling van asbest aan huis. Je vindt er ook een lijst met veelgestelde vragen (FAQ’s). Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kan je deze stellen via het contactformulier of via 0800/97 0 97.