Deel deze pagina

Gemeente Gemeente Keerbergen

Denk globaal, handel lokaal

Zet plastic op dieet.

Dat er teveel plastic is in de wereld, moeten we jou niet meer vertellen. Maar heb je er al eens bij stil gestaan met hoeveel plastic je dagelijks in aanraking komt? Tussen het afzetten van de wekker in de ochtenduren en het sluiten van het laatste pyamaknoopje bij het slapengaan zit een hele wereld aan plastic: de wekker, de koffiezet, een tandenborstel, de gsm, schoenen en kleding, een pc, drankflessen, … . Dit zijn de zichtbare plastics. De onzichtbare plastics of microplastics zijn al even talrijk aanwezig.

Over het waarom van een plasticvrij leven is al menig woord gezegd. Daar gaan we hier niet verder op in. Wil je toch meer informatie, neem dan zeker eens een kijkje op info.meiplasticvrij.be of op plasticsoupfoundation.org.

Om plastic te bannen – en eigenlijk geldt dit voor alle producten met een hoog wegwerpgehalte en een goed beschikbaar alternatief – maken we gebruik van de 4R-methode: Refuse, Reduce, Re-use en Recycle.

REFUSE = weigeren van de plastic uitvoering van een product. Ga voor plasticloze alternatieven: een shampoobar, herbruikbare katoenen winkeltas, uitwasbare make-upschijfjes, herbruikbare groenten- en fruitzakjes, … .

REDUCE = verminder de hoeveelheid (wegwerp)plastic. Veel producten worden vaak 2 tot 3 keer in plastic verpakt voordat ze de winkeldeur buiten gaan. En ook de verpakking betaal je 2 keer om kwijt te raken: in de aankoopprijs van het product en de prijs voor een blauwe zak.

Minder plastic in de boodschappentas is dus zeker ook financieel voordeliger.

RE-USE = hergebruik (tot in het oneindige). Deze stap is makkelijk te combineren met de Reduce-regel.

Soms is er gewoon geen plasticvrij alternatief beschikbaar en moet je wel plastic aankopen of gebruiken. Ga dan voor een veelvuldig herbruikbare versie ipv meerdere exemplaren van hetzelfde aan te kopen.

Gebruik je het plastic voorwerp niet meer én het is nog in goede staat: doneer het aan een kringloopwinkel of iemand die het nog kan gebruiken.

RECYCLE = sorteer en recycleer. Dit is de laatste stap in ‘het ban-het-plastic’-proces. Niet-herbruikbaar plastic belandt nog te veel op plaatsen waar het niet kan gerecycleerd worden. Van de 400 miljoen ton geproduceerde plastic wordt er slechts 9 % gerecycleerd. Meer dan 91 % van de plastics komt in zee en oceanen terecht waar het uiteenvalt in microplastics, die schadelijk zijn voor het leven in het water.

Meer informatie en tips & trics voor minder plastics op info.meiplasticvrij.be en op plasticsoupfoundation.org.

Inspirerende voorbeelden door jou en mij:

Hockey Tigers – sportclub:

“Wij zeggen Nee tegen wegwerpplastic!” Dit is de slogan waarmee de hockeyclub haar wegwerpflesjes bant en elk lid van de club een herbruikbare drinkfles aanbiedt. Dat bespaart de club jaarlijks ettelijke kilo’s aan wegwerpplastic.

Kathleen – burger van Keerbergen:

“Plastic rietjes heb ik vervangen door stalen rietjes. Bij simplystraws.com vond ik de herbruikbare rietjes. Ze kunnen aangekocht worden met een fijn borsteltje om de rietjes binnenin proper te maken. Op de website is er ook een keuze voor glazen rietjes.

Wil je een eetbaar rietje, dan kan je hiervoor macaroni gebruiken. En achteraf lekker opknabbelen.”

Trees – burger van Keerbergen:

“Shampoo koop ik niet meer in een plastic flacon, maar als een ‘stuk zeep’. Zo’n shampoobar werkt even goed en wordt aangeboden in een kartonnen doosje. Geen plastic shampoo meer voor mij.”

Stefaan – burger van Keerbergen:

 “Iedereen kan meehelpen om de hoeveelheid plastic te minderen. Handelaars en bedrijven kunnen hun plastic verpakking vervangen door een papieren of kartonnen alternatief.“

Rosita – ambtenaar gezondheid en toerisme:

‘Thee koop ik voortaan los in een blikken doos. Is m’n thee doos leeg, laat ik deze in de winkel vullen. Veel lekkerder dan de voorverpakte thee.’

Leen– duurzaamheidsambtenaar:

‘Ben je een creatief talent? Maak zelf eens katoenen fruitzakjes of uitwasbare make-upschijfjes. Op internet vind je oneindig veel voorbeelden, al dan niet met werkinstructies.

De herbruikbare make-upschijfjes werden gemaakt uit badstof en flanel: aan de ene kant met peeling effect en de andere kant superzacht voor een gevoelige huid.’

Ben je niet zo creatief? Je kan de herbruikbare make-upschijfjes ook in de winkel kopen.

Heb je ook een interessant alternatief voor plastic uitgetest en wil je jouw ervaring delen? Laat het ons weten op klimaat@keerbergen.be.