Deel deze pagina

Gemeente Gemeente Keerbergen

De Koude Oorlog. Voltooid verleden tijd?

Ontwikkeling van de Koude Oorlog Implosie van het Oostblok Naar een unipolaire wereld? Tussen 1947 en 1989 stond de wereldpolitiek in het teken van de Koude Oorlog. De Sovjet-Unie en de Verenigde Staten streefden ernaar een zo groot mogelijke invloedssfeer te verwerven, en de wereld werd opgedeeld in Oost en West. Dat gebeurde ook letterlijk: de Berlijnse Muur en het IJzeren Gordijn ...
Ontwikkeling van de Koude Oorlog
Implosie van het Oostblok
Naar een unipolaire wereld?

Tussen 1947 en 1989 stond de wereldpolitiek in het teken van de Koude Oorlog. De Sovjet-Unie en de Verenigde Staten streefden ernaar een zo groot mogelijke invloedssfeer te verwerven, en de wereld werd opgedeeld in Oost en West. Dat gebeurde ook letterlijk: de Berlijnse Muur en het IJzeren Gordijn symboliseerden de verdeelde wereld. Die tweestrijd ging onder andere gepaard met een kernwapenwedloop.

Hoe is het tot die confrontatie tussen Oost en West gekomen? Wat bedoelde president Kennedy met zijn uitspraak 'Ich bin ein Berliner'? Welke rol had de Cubacrisis? Is de concurrentie tussen de twee machtsblokken geëindigd met de val van de Muur of ging de tweestrijd tussen Washington en Moskou ook daarna verder? Mark Van den Wijngaert gaat tot slot na in hoeverre de Koude Oorlog ook de wereldpolitiek van vandaag bepaalt.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Wanneer

Prijs

€ 64,00
Basistarief: 64,00 €; Met Davidsfonds Cultuurkaart: 56,00 €

Waar

Sint-Michielsinstituut
Tremelobaan 4, 3140 Keerbergen

Organisatie

Davidsfonds Academie